neděle 14. září 2008

Recepty z plodů černého bezu - 2.


Plody černého bezu

Fructus Sambuci

Nyní začínají dozrávat jablka a ještě je všude dostatek bezinek. Vyrobíme si tedy:

Bezinkový džem s jablky

Potřebujeme

2 kg jablek

1 kg otrhaných bezinek

80 dkg cukru

3 dkg kyseliny citrónové nebo šťávu ze dvou citrónů

1 – 2 dl rumu

Jablka rozvaříme a prolisujeme. Přidáme bezinky a ještě vaříme.

Druhá možnost je rozvařit jablka současně s bezinkami a vychladlou směs prolisovat. Do rozvařeného džemu přidáme krystalový cukr a vaříme do zhoustnutí. Před dokončením varu přidáme kyselinu citrónovou nebo šťávu z citrónů. Když džem trochu zchladne přidáme rum. Naplníme do malých skleniček a uzavřeme. Džem se hodí na pečivo, palačinky, ale také na přímou konzumaci.

Bezinkový džem

1 kg černého bezu

60 – 80 dkg cukru

šťáva z pěti citrónů nebo lžička kyseliny citrónové

gelfix na džemy (množství cukru podle chuti a zvoleného druhu Gelfixu)

Bezinky obereme od stopek a propereme. Podlité malým množstvím vody mírně povaříme. Mírně zchladlé buď propasírujeme nebo je jen dál rozvaříme. Dále připravíme podle návodu na Gelfixu. Pak přidáme ještě citrónovou šťávu nebo kyselinu citrónovou.

Část bezinek můžeme nahradit ostružinami. Džem bude mít zase trochu jinou chuť. Ještě teplý džem plníme do malých skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Bezinková šťáva za syrova

3 l ovoce dáme do hrnce (kamenina, nerez). Převaříme 2 l vody a teplou vodou zalijeme. Přidáme 40 gr kyseliny citrónové a necháme stát na chladném místě 24 hodin. Pak šťávu slijeme přes cedník, přidáme 2,5 kg cukru a 1 sáček kyseliny sorbové. Mícháme do rozpuštění cukru. Pak šťávu přecedíme a slijeme do lahví.

Bezinková šťáva

1 l bezinkové šťávy

1 kg cukru

4 dkg kyseliny citrónové

Štáva se smíchá s kyselinou citrónovou a cukrem, povaří se tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak se horká štáva nalije do lahví a uzavře se. Uloží se do chladu, kde vydrží nejméně do nové úrody bezinek, pokud se do té doby nespotřebuje.

Jogurtový koláč s bezinkami a červeným rybízem

2 bílé jogurty

3 kelímky polohrubé mouky (od jogurtu)

1 kelímek krystalového cukru

½ kelímku oleje

2 vejce

1 pečivový prášek

Vše smícháme v míse. Na vymaštěný a vysypaný plech moukou nalijeme tuto směs a poklademe bezinkami a pozdním červeným rybízem. Posypeme krystalovým cukrem a ještě drobenkou z másla, mouky a cukru. Upečeme do růžova v předehřáté troubě.

Bezinky sušené

Obrané bezinky nejdříve sušíme na slunci rozložené a když zaschnou, dosušíme v troubě.

Ze sušených bezinek se připravuje čaj při teplotě a proti nachlazení. Bezinky sušené používáme i jako prevenci.

Připravujeme je tak, že je přelijeme vařící vodou a několik minut necháme vyluhovat. Pro silnější odvar je můžeme také krátce povařit. Scedíme a sladíme medem.

Odkazy:

- Recepty z květů černého bezu 1.

- Recepty z květů černého bezu 2.

- Přírodní léčení - Černý bez

- Recepty z plodů černého bezu 1.

- Recepty z ostružin 1.

Žádné komentáře: